expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak správně očistit motor pod kapotou?


Každý by chtěl, aby bylo jeho auto vždy nablýskané a naprosto čisté. Pravděpodobně tak jednou za čas zajedete do myčky a auto vyčistíte, ale myslet byste měli i na čistotu motoru. Přestože motorový prostor není vystaven povětrnostním vlivům - přinejmenším ne shora - z otvorů kolem kapoty a přední části vozidla vnikají nečistoty a prach. V tomto článku se tak podíváme na to, jak správně vyčistit motor.



1.   Myjte v teplý a sluneční den

Když se rozhodnete umýt motor svého automobilu, učiňte tak v teplý a sluneční den. Teplejší počasí, zejména nízká vlhkost vzduchu s mírným větrem, pomůže po vyčištění motor a komponenty dobře vysušit.

2.   Nechte motor vychladnout

Pokud jste jen před chvílí vypnuli motor a vaše auto bylo dosud v provozu, otevřete kapotu vozidla a nechte motor minimálně 15 minut vychladnout. Horké komponenty motoru vás mohou nejen popálit, ale mohou se poškodit, pokud je hned postříkáte studenou vodou.

3.  Odstraňte plastové kryty pod kapotou

Odstraňte všechny plastové kryty pod kapotou. Ty následně vyčistíte samostatně. Také odpojte záporný pól z baterie. To pomůže chránit elektrické komponenty před poškozením, dojde-li ke zvlhnutí. Pokud chcete, můžete také vyjmout baterii, ale většinu částí motoru vyčistíte i bez toho, abyste museli autobaterii vybírat z auta.

4.   Zakryjte citlivé komponenty

Pomocí igelitových tašek zakryjte všechny citlivé elektrické komponenty, jako jsou baterie, vodiče zapalování a řídicí jednotka motoru. Pokud je pod kapotou odkryto nasávání vzduchu do motoru, měli byste zakrýt i to. Pokud máte pocit, že při oplachování budete obzvláště opatrní, můžete tento krok vynechat. Ochrana této elektroniky vám však umožní důkladnější čištění s menším rizikem poškození jednotlivých komponentů.

5.  Použijte odmašťovací prostředek

Celý motorový prostor důkladně prostříkejte odmašťovacím prostředkem. S největší pravděpodobností by měl fungovat jakýkoli kuchyňský odmašťovač, ale spíše doporučujeme použít účelový odmašťovač motorů, který je vyroben výhradně k odmašťování motorů.

Takové odmašťovací prostředky můžete sehnat iu nás

6.  Vydrhněte zanesené části

V závislosti na tom, jak špinavý máte motor, možná nebudete muset nic drhnout. Některé oblasti, například kryt ventilů, však mohou být léta znečištěny olejem a nečistotami. Malý štětec se syntetickými (ne kovovými) štětinami v kombinaci s odmašťovacím prostředkem vám bude určitě stačit a vydrhnete tak všechny zanesené části.

7.  Opláchněte motor

Po odmaštění a vydrhnutí zanesených částí je třeba je opláchnout. Můžete použít postřikovač nebo hadici s vodou, která však není nastavena na vysoký tlak. Při oplachování se snažte nestříkat vodu přímo na elektrické komponenty a zabraňte stříkání velkého množství vody do oblastí, které nevyschnou tak rychle.

8.  Vysušte motor

Poté, co opláchnete motor, je třeba jej důkladně vysušit. Máte-li k dispozici stlačený vzduch, můžete se pomocí něj dostat i na méně přístupná místa, abyste odstranili a vytlačili přebytečnou vodu. Pokud ne, otřete vše, čeho dosáhnete, utěrkou nebo hadrem. Takto odstraníte nejen vodu, ale také pomůžete odstranit zbytky špíny.

9.   Zapojte záporný pól a vraťte plastové kryty na místo

V dalším kroku po důkladném vysušení zapojte záporný pól a vraťte plastové kryty na své místo.

10. Mytí motoru opakujte alespoň 2x do roka

Klíčem ke zjednodušení tohoto postupu je opakovat jej pravidelně alespoň 2x do roka. Pravidelné čištění motoru alespoň dvakrát do roka pomůže udržet váš motor čistý a přitom vám to nezabere více než hodinu práce. Doporučujeme prohlédnout si naši sekci pro dokonalou ochranu motoru a konzervaci motoru.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku